Protetică

COROANELE DENTARE sunt piese protetice cu ajutorul carora pot fi reconstituiti dintii cu coroane fracturate, deteriorate de procese carioase de mari dimensiuni, sau dintii ce prezinta obturatii de mari dimensiuni. Cu ajutorul lor este refacuta astfel anatomia coronara a dintelui. Motivele pentru care se folosesc coroanele dentare pot fi multiple:

  • diminuarea rezistentei coronare datorita prezentei unei obturatii coronare de mari dimensiuni
  • cu scopul pentru a îmbunatati aspectul dintelui, atunci cand exista obturatii coronare, inestetice, de mari dimensiuni
  • pentru a asigura rezistenta portiunii coronare a dintelui, in urma efectuarii unui tratament de canal
  • in urma unui traumatism soldat cu deteriorarea coroanei naturale
  • pentru a reprezenta dinte stalp in cadrul unei punti
  • pentru a realiza componenta protetica coronara supraimplantara

Coroanele sunt confectionate dintr-o multitudine de materiale. Iata cateva dintre cele de ultima generatie:

Ceramica pe suport de zirconiu – rezistenta si cu un coeficient estetic foarte ridicat.

Integral ceramica – nu foarte rezistente, dar un coeficient estetic foarte ridicat, foarte recomandat pentru dintii
din fata.

Ceramica pe suport metalic – fie metale nobile, seminobile, sau nu. Foarte rezistente si cu un coeficient
estetic ridicat.

Total metalica – foarte rezistenta la uzura, nu necesita frezata cantitate mare din structura dentara, coeficient estetic foarte scazut.

Medicul dentist va prepara dintele prin slefuire, pentru urmatoarea faza, cea de amprentare. Amprenta si informatiile cu privire la culoare si alte detalii protetice vor fi date unui tehnician dentar, care va realiza coroana dentara.

Aceasta va fi confectionata cu o mare precizie pentru a se potrivi perfect, atat din punct de vedere protetic cat si estetic. O coroana temporara de obicei din acrilat, va acoperi bonturile dentare preparate, pâna când coroana definitiva este gata.

Durata de viata a unei coroane va depinde de cât de bine este ingrijita dupa cimentare. Este foarte important sa pastrati aceasta zona cât mai curata posibil si coroana dentara va rezista multi ani.

PUNTILE DENTARE

Motivele pentru care sunt necesare puntile dentare sunt legate de aspectul estetic, de cresterea presiunilor pe dintii restanti, de modificari ale ocluziei cu serioase repercursiuni in articulatia temporo-mandibulara, de tulburari masticatorii si digestive.

Ele pot fi confectionate din aceleasi materiale precum coroanele dentare. Acestea trebuie ingrijite din punct de vedere al igienei exact la fel de riguros ca si coroanele dentare, pentru a preveni bolile gingivale, afectarea suportului osos si respiratia urat mirositoare cauzate de retentia de alimente.