• 03 OCT 14
  De ce îți sângerează gingiile

  De ce îți sângerează gingiile

  Sângerarea gingivală reprezintă una dintre afecțiunile cavitătii bucale cu o incidență foarte ridicată în rândul populației (peste 85%). Gingivitele și parodontoza nu sunt însă singurii ”suspecți” atunci când îți sângerează gingiile. Uite de ce afecțiuni grave mai poți suferi.

  Excepând situațiile în care sângerarea gingivală apare atunci când mesteci un aliment mai dur (măr, morcov etc), dacă îți sângerează gingiile în mod obișnuit, acesta este un simptom care poate indica afecțiuni mult mai grave. În afară de parodontoză, sângerarea gingiilor este un simptom pentru dereglări hormonale, diabet, anemie sau chiar leucemie.

  Cum să reduci riscurile de sângerare gingivală

  • evită să folosești periuțele electrice – deși foarte populare, ele agresează gingiile și stimulează foarte tare circulația.
  • ai grijă când folosești ața dentară, pentru a nu aplica o presiunea prea mare asupra gingiei.
  • mergi la dentist în mod regulat (măcar o dată la 6 luni). Toate afecțiunile gingivale sunt cauzate de placa dentară care se formează pe suprafața dinților și gingiilor atunci când nu respecți regulile de igienă dentară.

   

  Ce se întâmplă dacă nu te tratezi

  În cazul în care nu ai neglijat igiena orală și totuși, încă îți sângerează gingiile, se impune o vizită la medicul de familie, care va recomanda investigații de specialitate, pentru un diagnostic diferențial.

  Dacă gingiile îți sângerează din cauza parodontozei (diagnostic confirmat de dentistul tău), este sangereaza gingii 2imperativ să tratezi boala. Pe măsura ce boala parodontală se agravează, osul de sprijin al dinților se deteriorează și îți poți pierde dinții.

  Trebuie să mai știi că, odată declanșată parodontoza, boala nu este niciodată pe deplin vindecată. Tratamentul stomatologic încetinește însă pierderea de masă osoasă și, implicit, riscul de cădere a dinților.

  articol preluat de pe baby.unica.ro

  consultant dr. Gabriel Petreasa (medic stomatolog, clinica dentară Pegadent)

Photostream